צרו קשר
לפגישת ייעוץ

    VIV Blue VIV Blue

    רקע

    תכניות טיפול רפואיות להפחתת הגיל הביולוגי והמנטלי (De-Aging) ולהארכת תוחלת החיים בבריאות טובה וברמת תפקוד גבוהה (Healthspan)

    בשנים האחרונות מתרחשת מהפיכה של ממש במחקר העולמי בתחומים של האטת תהליכי הזדקנות – אפילו החזרת השעון לאחור והצערה ברמה הגופנית והמנטלית – והארכת תוחלת החיים בבריאות טובה וברמת תפקוד גבוהה. פותחו שיטות טיפול, תרופות, תוספי תזונה וטכנולוגיות שפועלים ישירות על מנגנוני ההזדקנות. תכניות חדשניות ופורצות דרך מצליחות להשיג הפחתה מוכחת של שנים בגיל הביולוגי והמנטלי בתוך חודשים ספורים.  המרכז הרפואי VIV בראשותו של ד"ר צחי וידר, כירורג מומחה, לשעבר מנהל חדר המיון בבית חולים "מאיר" בכפר סבא, הוא החלוץ ביישום התכניות הללו בישראל. תכניות הטיפול מותאמות אישית לכל מטופל/ת הן מבחינת המצב הבריאותי והנפשי והן מבחינת סגנון החיים. ההתקדמות מנוטרת בבדיקות תקופתיות ובאמצעות טכנולוגיות מתקדמות.

    הרופאים שלנו

    Dr tzachi Vider

    ד"ר צחי וידר

    עומד בראש המרכז הרפואי VIV, כירורג מומחה ויוצר שיטת VIV Blue

    Prof.Rafi Karaso

    פרופ' רפי קרסו

    נוירולוג ומומחה לאנטי-אייג'ינג, פרופ' למדעי המוח ומערכת העצבים

    Dr. Shon Portal

    ד”ר שון פורטל

    תזונאי ספורט ופיזיולוג מאמץ, מומחה לאורח חיים בריא

    Prof. Marina Shragorodsky

    פרופ' מרינה שרגורודסקי

    אנדוקרינולוגית, מומחית בטיפולים הורמונליים חלופיים

    השיטה

    הנחיות אישיות לניהול אורח חיים שהוא גם בריא וגם ומהנה ומלא תוכן ומשמעות

    טיפולים להחזרת השעון לאחור, להצערה והתחדשות בתפקודים רבים שלנו

    תוספי תזונה, צמחי מרפא, ויטמינים ותרופות מאריכות חיים

    טיפולים לטיפוח המראה שלנו ולשימור היכולות הגופניות והקוגניטיביות

    מוניטורינג למניעת מחלות ולביצוע התאמות נדרשות בתכנית הטיפולים ובסגנון החיים

    VIV Blue

    "המחלקה הראשונה" של המרכז הרפואי VIV

    VIV Blue מנגישה ללקוחות בישראל את החידושים המתקדמים ביותר בתחום של הארכת תוחלת החיים הבריאים והמהנים. ריכזנו את הידע העדכני ביותר במחקר ושילבנו אותו עם תובנות מ"האזורים הכחולים" ועם מסורות עתיקות מהמזרח ומחלקים אחרים של העולם. אנחנו משתמשים בטכנולוגיות שהן התקן העכשווי בתחום כמו תאי חמצן שיש להם השפעה מחדשת מהפכנית על מערכות רבות בגוף לרבות הארכת הטלומרים, קצוות הכרומוזומים, אפקט שככל הנראה יש לו השפעה חשובה על הארכת תוחלת החיים. התהליך שלנו כולל בדיקות מתקדמות כמו שימוש בביומרקרים מגוונים ובשעונים אפיגנטיים ואת הטיפולים החדשניים ביותר בארץ ובעולם ובכללם עריכת גנים, הזרקות אוזון ועוד. יצרנו תהליך פרקטי מותאם אישית, שפותח בפני כל אחת ואחד את ההזדמנות לחיות חיים ארוכים וטובים, ברמת תפקוד גבוהה גופנית ומנטלית ותוך הנאה מהחיים.

    אנחנו קוראים לזה "Joyspan" – תוחלת החיים המהנים.

    ד"ר צחי וידר על הפילוסופיה המקצועית שלו

    "לקראת גיל חמישים קמתי בבוקר, הבטתי על עצמי במראה והבנתי שמשהו בחיי חייב להשתנות. הרגשתי ירידה ביכולות הספורטיביות שלי, הגב שלי כאב משעות של עבודה מאומצת במרפאתי, השינה שלי לא הייתה איכותית והגוף כבר לא היה מלא באנרגיה כפי שהייתי רגיל להרגיש רק עשור אחד לפני כן. נבהלתי.

    חלחלה אצלי ההבנה שעלי לשמר את הקיים דחף אותי לצאת ולחקור על מנת למצוא את השיטה האופטימלית בה ניתן לעצור את התהליכים הטבעיים של שחיקה גופנית ונפשית וגיליתי שלא רק שניתן לשמר את הקיים אלא אפשרי להחזיר את הגלגל אחורה. היום אני אמנם בן 62 אבל לאחר ששיניתי את אורח חיי, בין היתר דרך תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית, הגיל הביולוגי של גופי ומוחי צעירים בהרבה זאת על פי פרמטרים מדעיים מדויקים ומדידים.

    במשך שנים חקרתי את סודות ה"אזורים הכחולים", מספר לא גדול של קהילות בעולם, בהן התושבים חוצים את גיל 100 בבריאות מיטבית. למדתי את רזי הטיפולים ההוליסטיים של המזרח הרחוק והמערב הדרומי אשר, לדוגמה, אחראיים בין השאר לכך שתוחלת החיים ביפן היא מהגבוהות בעולם.

    נחשפתי לטכנולוגיות מתקדמות ומגוונות של Reverse Aging, המסייעות בתהליך של חזרה אחורה בגיל הגוף והמוח, מצאתי שיטות אבחון ברפואה האינטגרטיבית שלא היו מוכרות לי בעבר, על אף ניסיוני רב השנים ברפואה הקונבנציונלית ונחשפתי באופן מעמיק לרפואת העתיד הנקראת Personalized Medicine בה הטיפול הרפואי איננו כוללני ואחיד, אלא מותאם אישית לכל אדם על פי מערכת אבחונים שמדגישה את הצרכים המדויקים שלו ורק שלו.

    הרפואה הזו מתאפשרת באלף השלישי בזכות מערכות המידע המכונות 'ביג דאטה' – נתונים אינסופיים הזורמים מכל העולם ומאפשרים הבנה ושכלול של כל מה שידענו לפני כן על רפואה, על מניעת מחלות ועל שימור הגוף צעיר וחינני.

    במהלך תקופה של 10 שנים ארזתי את כל המידע והמחקר שצברתי לכדי תכנית חדשנית, פורצת דרך וראשונית מסוגה שלמעשה מגדירה סוג חדש של רפואה: Optimizer Medicine שאני גאה להביא למרפאת VIV Blue שאני עומד בראשה ולחלוק את כל הטוב הזה עם מטופליי. המטרה העליונה שלנו היא להפוך את מה שמכונה Life Span למונח חדש שמכיל את כל הערכים בעולם המדיקל וולנס שאני מעוניין לחלוק אתכם במרפאתי החדשנית והמובילה בתחומה בעולם: Joy Span. ניתן להאריך חיים בבריאות מיטבית אבל החוכמה היא לעשות זאת בהנאה אינסופית".

    בברכה,
    ד"ר צחי וידר

    כמה מהטכנולוגיות בהן אנחנו משתמשים ב – VIV Blue

    Evolt360
    טכנולוגית אבחון וניטור של הגוף. בדיקת "גיל ביולוגי", BMI, איזון בין יד ימין לשמאל, רמות שומן ושרירים, מינרלים, כמה מים יש בגוף, כמה קלוריות ניתן לאכול, כמה חלבונים נחוצים לגוף.

    עירוי אוזון
    גז אוזון (O3) הוא גז טבעי לחלוטין, הנקשר למזהמים באוויר ומשמש בתור כלי טבעי לטיהור האטמוספרה. אך יכולת החיטוי שלו הופכת אותו ליעיל מאוד בעולם הרפואה, בעקבות היכולת שלו להשמיד כל גורם מזהם בגוף: החל מחיידקים, דרך פטריות ועד נגיפים. "היתרון העצום של גז האוזון", אומר ד"ר יוסף דיין, "הוא שמדובר באחד מהחומרים החזקים בטבע, אשר נכנס לגוף האדם ויוצר תגובה כימית חיונית מבלי לפגוע בו, כאשר למעשה, הוא מתפרק תוך דקות לחמצן".

    עירויי ויטמינים ומינרלים
    הפרקטיקה מתבססת על מתן עירוי ויטמינים ומינרליים הישר לתוך הוריד. העירוי שנכנס הישר לתוך זרם הדם מייצר בקרב המטופלים תחושת ערנות, אנרגטיות, כוח ולמעשה מעניק להם תחושה כללית טובה יותר לאורך מספר ימים ועד שבועות לאחר הטיפול. אופן מתן הטיפול, על פיו הוויטמינים והמינרלים הניתנים לווריד, מגיעים בשלמותם אל מערכת הדם, מאפשר מאה אחוז ספיגה, וזאת מפני שהחומרים אינם צריכים לעבור את תהליך הסינון שמקורו במערכת העיכול. תמיסת האינפוזיה, מורכבת מתמיסת מלח, עשירה בוויטמינים כמו, חומצות אמינו, אומגה שלוש ושש, קומפלקס של ויטמין D, A ו-K, קומפלקס של ויטמין B, מגנזיום, אבץ, ברזל – וכמובן שהינה מותאמת באופן ספציפי למטופל.

    תאי חמצן Airspace
    טיפול היפרבארי – תאי חמצן בלחץ על אטמוספרי בלחץ מתון. טיפול בן שעה וחצי בו המטופל שואף לראותיו חמצן בריכוז המתקרב ל-100% (לעומת מעל-20% באוויר החיצוני). הצפת תאי ורקמות הגוף בחמצן מועילה לשורה של תהליכים: שיפור החשיבה, הזיכרון, הקשב והריכוז, איכות השינה, ריפוי פצעים, החלמה מניתוחים, הצערת העור ובכלל, תהליכי אנטי אייג'ינג השומרים על הגוף צעיר מגילו הביולוגי.

    My Medi
    האפליקציה הראשונה בישראל למדיטציות מודרכות בעברית שמותאמת גם למתחילים.

    Effectivate
    תוכנה לתרגול קוגניטיבי לשיפור פעילות המוח. 

    EMsella
    כסא האמסלה ™BTL EMSella פותח בכדי להוות פתרון עבור הסובלים מהיחלשות רצפת האגן והוא מסמל פריצת דרך ופתרון מהפכני ומוכח לבעיית דליפת שתן ללא ניתוח פולשני. כל טיפול אורך כ-28 דקות בלבד בלבוש מלא וללא כאב.

    ™Emsculpt
    מכשיר המהפכני שפועל בטכנולוגיה אלקטרומגנטית ממוקדת בעוצמה גבוהה (HIFEM) המפעיל שרירים באזורים שונים בגוף מבלי שאנחנו מאמצים אותם בפעילות ספורטיבית.

    REM
    האם השינה שלכם כללה את כל מחזורי השינה החיוניים? אדם שלא מגיע לשינה עמוקה בשלבים מחזוריים תקינים, מתעורר עייף וחסר אנרגיה. ייתכן ואז יש לטפל בהיגיינת השינה שלו.

    Sleep Tracking Mat
    ניטור הפרעות נשימה בשינה. רצועה שמונחת מתחת למזרון מעבירה לאפליקציה את מאפייני הנשימה שלנו כאשר אנחנו ישנים. אלגוריתם מתוחכם מנתח את הנשימה בזמן שינה ויכול להצביע על אי תקינותה ולהתריע על נשימה מסכנת חיים בשינה. 

    גארמין
    שעון ניטור בזמן אמת של מדדי ספורט וכושר ומגוון יישומים נוספים לסגנון חיים בריא.

     

    הייחוד של VIV Blue

    פרסונליזציה לכל לקוח ומוניטורינג מתמשך

    ליווי אישי

    ייעוץ והכוונה של מיטב המומחים בארץ בתחומים השונים

    תרופות מיוחדות ומתקדמות ביבוא מיוחד

    במקרי הצורך, טיפולים במרכזים רפואיים פורצי דרך בחו"ל

    אירועי תוכן ומפגשים של חוג חברתי הומוגני ונחשק

    נסיעות מאורגנות ל- Resorts יוקרתיים בעולם

    "המדיקל וולנס יהיה גדול יותר מתעשיית ההיי-טק והפארמה"

    ראיון עם ד"ר צחי וידר

    פתאום קם אדם בבוקר, מביט במראה ומבין שמשהו בחייו צריך להשתנות. "נתקלתי במדיקל וולנס בגיל חמישים, כשדבר רע קרה לי", חושף ד"ר צחי וידר, כירורג, ממובילי תחום האסתטיקה הרפואית בישראל ומהרופאים הבכירים בארץ ובעולם בתחום הזעת היתר. "זה היה השלב בו ראיתי שגם מבחינת נראות ותפקודיות העניינים מתחרבשים – היכולת בספורט למשל ופתאום לא הבנתי מי מסתכל עלי במראה, הגב נתפס וכאב לי פי שניים והייתי בשגרה של לאבד יכולות.

    זה התחבר לי לאבי, שעבד קשה ובגיל 63 החליט שמספיק, רצה לפרוש ואחרי כמה חודשים מת. הבנתי שאתה יכול בעזרת אמצעים פשוטים כמו ספורט ותזונה, לחזור אחורה ולהאט תהליכים. בהסתכלות יותר רחבה, הבנתי שיש בחוץ המון ידע רפואי ולא רפואי, על טכנולוגיות ושיטות טיפול שיכולות לעשות שינוי ולהחזיר את עצמך אחורה. היום אני בן 61 אבל ביולוגית יותר צעיר מגיל חמישים".

    נראה כי לאחרונה תחום המדיקל וולנס תופס יותר ויותר תאוצה, גם אם אנשים לא בקיאים במושג. ד"ר וידר, שעומד בראש ,VIV Clinic בטוח שמדובר בשינוי תפיסתי עצום, שעוד ישנה סדרי עולם. הגישה שלו הינה חלוצה בסדר גודל עולמי בתחום של "מדע החיים הארוכים והמיטביים" ומבוססת על פיתוח שיטה בלעדית הנקראת "אופטימיזציה בריאותית". "זה בהחלט הדבר הבא. ברור לתעשייה שהמדיקל וולנס עומד להיות משהו ענק בהיקפו שיעקוף תעשיות הייטק ופארמה.  פה נכנסים לצורך בסיסי של אנשים – כולם לא רוצים למות ולא רוצים להזדקן ובדילמה הזו יש המון מה לעשות כבר עכשיו וקיים המון ידע מצטבר. אנו נרכז את הידע הזה ונרכיב תכניות שמתאימות לפרט, שלוקחות בחשבון את הרצונות וההרגלים שלו. למשל, אם אדם אוהב ויסקי או בא לו לקפוץ לאמבטיה קרח. חשוב להבין שהכל משפיע על הכל. תזונה, שינה, ספורט – משפיעים לצד מערכת החיסון על איך שנראה ונרגיש".

    איך יתנהל האבחון בתכנית החדשה אצלך?

    "ניקח בן אדם ובעצם נעשה לו אנליזה מפורטת שמתחילה בזיהוי הרצונות שלו, החששות, מה אוהב או שונא, מה קל עבורו ומה לא. צוות מומחים מובילים יערוך לו סדרת בדיקות ואבחונים ייחודיים. נבדוק את התפקוד המוחי, האיזון ההורמונלי, החסרים תזונתיים, נבדוק את חיידקי המעי שלו ונעשה לו אנליזה מקיפה ללב, לשומן הבטן, למצב השינה, לסקס, למצבי הרוח, לרמת האנרגיה. התהליך עשוי להימשך מספר שבועות. נעשה הערכת 360 מעלות".

    נשמע לא פשוט.

    "זו תכנית מסובכת שמשלבת דיסציפלינות ולוקחת בחשבון את הקשרים החברתיים ופרמטרים כמו סטרס ושינה כמרכיבים מהותיים המשפיעים על ההחלטה כיצד לטפל באותו בן אדם. היום רופא המשפחה, קרדיולוג או דיאטנית מביטים ובודקים בפריזמה צרה ואנחנו רוצים להביט על המטופל במבט רחב. נרכיב לו תכנית מותאמת אישית גם לפרמטרים הפיזיים וגם למנטליים-נפשיים שלו. הרפואה הרגילה לא עושה אינטגרציה של יוגה ומיינדפולנס, תאי חמצן ותוספי תזונה כחלק מהרוטינה. אנחנו נביא את המומחים וכל מי שיכול לתרום לאותו אדם. ניקח אותו לאופטימום".

    עד כמה קריטי בכלל לבצע אבחון אישי ומורכב כזה?

    "אם ניקח בן אדם ונשאל האם ישן טוב או לא, הוא יענה  'כן, אני ישן שבע שעות וקם עייף'. במרפאת השינה יבדקו אם נוחר או סובל מהפסקת נשימות בשינה אבל אנחנו באנליזה נגלה שכמעט אינו נכנס לשינה עמוקה – שזו השינה האפקטיבית – ויכולות להיות הרבה סיבות לכך והוא אינו יודע מהן וגם לא יודע שהשינה משפיעה על שאר התחומים בחייו. דוגמה אחרת היא ריצה. ידוע שריצה מצוינת ומחקר בחן רצים כדי לראות עד כמה הריצה מאריכה חיים וראו שאנשים שרצים באופן מתון, בין שעה לשעתיים וחצי בשבוע, האריכו את חייהם אבל שריצה אינטנסיבית לא מאריכה חיים בכלל, ובסוף עלולים לסיים את החיים כמו בטטות כורסא. אם לא מנגישים ומדייקים את האבחון התוצאות עלולות להזיק".

    התכנית מתאימה רק לבעלי אמצעים. כלומר, בריאות מיטבית ואריכות חיים רק לעשירים?

    "אנחנו בתחילת הדרך, שבה אנחנו נראה איך אנחנו בעצם יכולים לעשות הכי טוב למטופלים ובדרך זו בשלבים הראשונים האופציות לא יהיו זמינות לכל כיס ולא כל אחד יוכל לממן את התכנית המלאה אבל כן יוכל לקבל חבילות ספציפיות יותר שיעניקו מענה ייעודי. ישנם דברים שיסייעו לשיפור איכות החיים שכולם יכולים לאמץ, גם מי שמוגבל באמצעים כספיים. התכנית תיתן פתרונות בכמה רמות ותלווה אותך. זה עניין של אבולוציה שבהתחלה ישנן אופציות למי שיש לו יכולות כספיות ובהמשך הזמן יהפכו לנגישות יותר ויותר".

    תכנית מאוד שאפתנית.

    "מאוד. אנחנו מפתחים פה שיטה שהיא יכולה להיות רלבנטית לעולם. למיטב ידיעתי, אין עוד אחת כמוה בעולם. כל הזמן יש טיפולים ושיטות חדשות והתוכנית הזו תעניין אנשים ומטפלים בכל העולם. שאיפתנו היא לייצר את התוכנית הכי טובה שיש שתלווה אותך".

    סיפור אחד קטן ממחיש יותר מכל את אישיותו של ד"ר וידר, בוגר רפואה של אוניברסיטת באר שבע, שאת התמתחותו בכירורגיה כללית עשה בבית חולים מאיר. כשנבחר בזמנו לנהל את מחלקת המיון הכירורגי, החליט להציע תכנית שאפתנית אבל הבין שחזונו הוא נחלתו הבלעדית ושהוא זקוק למשהו מעבר לשגרה היוקרתית. "באותו יום התפטרתי. היו לי הרבה חלומות והבנתי שבמסגרת בית החולים הם לא יתגשמו והלכתי. כל הסביבה הייתה בטוחה שאני במשבר וזקוק לכדורים. 'לא עוזבים בית חולים'".

    ד"ר וידר, יזם בנשמתו, יצא לעצמאות וחיפש את הדבר הבא שיעניק לו סיפוק אישי ומקצועי וגם יסייע לאחרים. בשנים האחרונות הקליניקה בהרצליה שבראשה הוא עומד, ובגלגולה הקודם נקראה מרפאות OR, שוקקת חיים ומלאה בלקוחות שבאים למגוון טיפולים בתחום האסתטיקה הרפואית ומתנסים בשיטות טיפול מתקדמות תוך שימוש בטכנולוגיות חדישות. ד"ר וידר אף הקדים את זמנו כשזיהה את טרנד הבוטוקס והפך לאחד המומחים בתחום. "הבנתי שיהפוך לכלי טיפולי משמעותי בשנות האלפיים". המרכז הרפואי בראשה עומד ד"ר וידר יכולה להתגאות במעל ל-30 אלף טיפולים בטכנולוגיות ייחודיות לטיפול בהזעת יתר וזכה להכרה בינלאומית ולדירוג Diamond Provider, מה שהפך אותו לאוטוריטה בתחום אבל כמי שתמיד שאף קדימה, היה זה עניין של זמן עד שיבשיל במוחו מיזם מהפכני בתחום המדיקל וולנס, שהכרחי לכל מי שבאמת רוצה לנהל אורח חיים בריא ולקבל את המידע והטיפול הייחודי לו במקום אחד מרוכז.

    האם מיזם לישראלים?

    "זה תחום שמשותף לכל התרבויות, חוץ ממדינות עולם שלישי, שם רק שואפים לדברים בסיסיים. זה תופס בארץ ובעולם והגיע הזמן שאנחנו הרופאים נכיר לא רק מה שלימדו אותנו ברפואה אלא בכל מה שמשפיע ויכול לתרום. לזהות את כל מה שיכול להשלים את הידע שכבר צברנו, כמו פרקטיקות מהמזרח. יש לוותר על האגו, לחזור להיות יותר צנועים, להבין שיש הרבה דיסציפלינות שיכולות לעשות טוב אם נתמקד ונשפר את השינה, הסקס, הזיכרון, הקשרים חברתיים – אלמנטים שמשפיעים על האושר הכללי. מדיקל וולנס מתאים לכולם, גם למי שלא חי במרוץ הקפיטליסטי ובקאטינג' אדג' בניו יורק, אלא גם בתל-אביב. יש לקחת את המוסכמות הרפואיות ולהתייחס אליהן בכבוד. אנחנו בקצב התקדמות מהיר ברפואה וכל שנה נוספות אלפי שיטות ומכשירים ולא צריך להתפשר על איכות הטכנולוגיה. צריך ואפשר להיות מעודכנים תמיד ואנחנו נקפיד על קבלת מידע אמין וחדש ונתבסס על מחקרים פורצי דרך".

    במקרה של ד"ר וידר, הסנדלר דווקא לא הולך יחף. כיום הוא חי עם רעייתו מזה 12 שנה, דנה וידר, שעובדת לצדו במרכז הרפואי, משפחתו במרכז. מיישם את מה שהוא מטיף לו ואינו דוגל בסבל, במיוחד כשהמטרה היא לטפח אורח חיים שניתן להחזיק בו מעמד. "חלק מהדברים יישמתי וחלק אני מתחיל", סיפר מי שאימץ את הגישה ההוליסטית גם בחייו. "תזונה, שינה, ספורט – משפיעים אחד על השני לצד מערכת החיסון, על איך שנראה ונרגיש". ד"ר וידר מתאמן באופן קבוע ומשלב סוגי כושר שונים, כולל רכיבה על אופניים, הרמת משקולות ואפילו כמה תרגילים מהמזרח. הוא לא מוותר על הנאות החיים וטס למדינות בהן הוא יכול גם לשאוב מידע מעניין שניתן ליישם. בכל הנוגע לתזונה, ד"ר וידר אוכל מה שטעים לו ומודה שהפסיק ללגום חלב, הוריד את כמות הסוכר בתפריט, מתפנק מדי פעם ביין ודוגל בדיאטה ים תיכונית, כשהוא מקפיד על ירקות ופירות. "כשאני מסתכל פילוסופית או רעיונית על המדיקל וולנס, אני מאוד לא מתחבר לסגפנות. למשל, צום מאריך חיים אבל לא אעשה אותו בקיצוניות. כיום אני צם פעם בשבוע למשך 24 שעות וזה מרגיש נהדר. אני ממעט באכילת מתוקים – עד שתבוא הכנאפה", הוא מודה בחיוך.

     

    מה תגיד למי שקורא את הראיון ומאוד רוצה לעשות צעד אבל מתעצל?

    "קואוצ'ר", קובע ד"ר וידר שמודע לקושי של אנשים לקום ולקבל החלטה. "אנשים מסוימים צריכים שינחו אותם ויגידו להם 'בוקר טוב, היום נעשה את מה שלא הצלחנו אתמול' או 'לא קרה כלום, יש לך את זה'. בתכנית אנחנו נספק את הליווי הצמוד, האישי והתומך כדי להרים אותו מורלית ולחזק אותו לאורך כל הדרך מבחינה מנטלית ונפשית".

    תענה לי בכנות. אתה עצמך רוצה לחיות עד גיל מאה?

    "ברור. אם לא, מה זה ארגיש שנכשלתי".

     

    מהם טלומרים וכיצד הם משפיעים על אורך החיים שלנו?

    טלומרים ארוכים, כך עולה ממחקרים מדעיים, מצביעים על תוחלת חיים ארוכה ולכן חשוב לדעת איך הם בדיוק משפיעים על תהליך ההזדקנות ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לגרום להם להתארך?

    התבגרות הגוף היא ללא ספק אחד הדברים המבהילים שאנחנו נדרשים להתמודד איתם לאורך החיים. בכל יום שעובר, גובר הסיכוי שלנו לפתח כמה מהמחלות המסוכנות ביותר שעלולות לבוא עם הזקנה, בהן סרטן, מחלות לב, סוכרת ואלצהיימר מה שבהחלט מסביר למה חקר תהליך ההתבגרות הוא מהנושאים הפופולריים והמרתקים ביותר שמעסיקים כיום מדענים ורופאים מכל רחבי העולם.

    הזדקנות הגוף והתאים הוא תהליך שנחשד עד לאחרונה כבלתי נמנע אולם כעת אנו מבינים שהזדקנות הוא תהליך שניתן לשלוט על הקצב שלו ולעתים הוא תהליך הפיך ואחד המנגנונים לכך הוא הארכת הטלומרים. לאורך שנות קיומו של המין האנושי, צברנו הרבה מידע שמסייע להבין איך להאט את התהליך ולהתבגר עם יותר כבוד וחן. בהקשר הזה, מעניין להכיר את האופן שבו אורך הטלומרים בגופנו עשוי להשפיע על אורך החיים שלנו ועל הסיכון לפתח מחלות שונות.

    אז מהם בעצם הטלומרים ולמה חשוב כל כך להכיר אותם?

    המושג טלומר מגיע מיוונית ופירושו "החלק הקיצוני". זאת מכיוון שהטלומרים ממוקמים בשני הקצוות של כל אחד משני הכרומוזומים בתא. בכרומוזומים שמצויים בכל תא בגוף שלנו קיימים טלומרים שמתקצרים בזמן חלוקה של התאים. תפקידם של הטלומרים הוא כפול – מצד אחד הם כאמור מגנים על הקוד הגנטי שמהווה את תוכנית העבודה לייצור התא ולתפקודו ומהצד השני הם מונעים חלוקה בלתי מבוקרת של תאים, דבר שכידוע עלול לגרום להיווצרות גידולים סרטניים. מחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי Lancet ונערך בהובלתו של ד"ר ריצ'ארד קאוות'ון מצא כי אנשים שהטלומרים בגופם היו הארוכים ביותר, נהנו גם מסיכוי גבוה להאריך ימים בהשוואה לאלו שהטלומרים בגופם היו קצרים באופן יחסי. לדברי החוקרים, הפער הוא משמעותי ביותר – כ-5 שנים בממוצע. עוד מעלה המחקר כי אנשים עם טלומרים קצרים מציים בסיכון מוגבר פי 3.18 למחלות לב ופי 8.5 למוות ממחלות זיהומיות.

    באופן כללי, מדענים כיום יודעים להגיד שאורך הטלומרים יכול להוות כלי חיזוי יעיל להערכת הסיכויים לפתח מחלות שונות ואם נסכם במילים פשוטות: ככל שהטלומרים ארוכים יותר, כך הסיכון לחלות יורד והסיכוי להאריך ימים עולה.

    מה מקצר את הטלומרים?

    התקצרות הטלומרים היא תהליך שמתרחש אצל כולנו באופן טבעי לאורך השנים והחדשות הטובות הן, שעל חלק מהגורמים שאנחנו יודעים שמובילים להתקצרות הטלומרים – בהחלט ניתן להשפיע. גילוי זה ניפץ את התפישה שהגנטיקה היא השחקן המרכזי היחיד והבהיר עד כמה לאדם יש שליטה על הארכת חייו. כדי להבין כיצד ניתן להאריך את הטלומרים יש להימנע מהגורמים שמאיצים את תהליך ההתקצרות.

    במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Plos One ב-2019 נמצא לדוגמה כי בגופם של אנשים שסובלים יותר מדיכאון או מלחץ כרוני, גם הטלומרים קצרים יותר בממוצע. מחברי המחקר ציינו כי ההשפעה המשמעותית ביותר על אורך הטלומרים ניכרה בקרב אנשים (בעיקר נשים), שסבלו מרמות גבוהות של לחץ או מדיכאון בשנות ה-20 או ה-50 לחייהם.

    גם גורמים נוספים שאתם בטח כבר יודעים שמזיקים לבריאות, נמצאו ככאלו שמשפיעים על אורך הטלומרים שכוללים, בין היתר היעדר פעילות גופנית, השמנת יתר ותזונה לא מאוזנת. בהקשר של תזונה, הגורמים שמשפיעים יותר מכל על הנתון הזה הם שומן טרנס ומזונות אולטרה-מעובדים. גם שתיית אלכוהול ועישון סיגריות נמצאו, באופן לא מפתיע, כגורמים שמשפיעים לרעה על אורך הטלומרים.

    תהליך החמצון: מהאויבים המרים של בריאות האדם

    קשה שלא לתהות איך בדיוק ההרגלים המזיקים שפירטנו כאן מצליחים לקצר את אורכם של רכיבים כל כך מזעריים שממוקמים עמוק בתוך תאי הגוף אבל כדי להבין זאת יש להכיר קצת את האופן שבו עובד מנגנון החמצון בגופנו.

    סיגריות, אלכוהול, חומרים משמרים, שומנים מזיקים או אפילו מצבים נפשיים מורכבים, מגבירים את שיעור הרדיקלים החופשיים בגוף. אלו כימיקלים שגורמים לתהליך של חמצון, אשר משפיע לרעה על תהליכים ביולוגיים. מחקרים הראו כי רדיקלים חופשיים מגבירים משמעותית את הסיכון לדלקות, מחלות לב, סוכרת, אלצהיימר וסרטן. בנוסף, תהליך החמצון מאיץ את הזדקנות הגוף ופוגע בעור, בעצמות, בשרירים ועוד.

    במלחמה המורכבת הזאת, יש לנו, למרבה המזל, גם "חיילים" שעוזרים לנו להילחם ברדיקלים החופשיים ולהביס אותם. אלו נוגדי החמצון, שבדיוק כפי שאפשר להסיק משמם, מונעים את חמצון היתר שמסכן את הבריאות.

    האם יש דרך להאריך את הטלומרים?

    נוגדי חמצון הם ללא ספק בין המושגים הפופולריים ביותר בקרב חובבי בריאות בשנים האחרונות ובהחלט יש לכך סיבה טובה. השפעתם של הרכיבים האלו על הגוף היא נרחבת ומשמעותית – ולכן שווה לחשוב כיצד להכניס כמה שיותר מהם לתוך הגוף באופן שוטף. הנה כמה דרכים יעילות לעשות זאת:

    1. הכירו את המאכלים שמלאים בנוגדי חמצון

    המלצת המומחים היא פשוט להכניס לתפריט יותר מאכלים ומשקאות שמכילים נוגדי חמצון בשיעור גבוה. חשוב לציין כי נוגדי חמצון רבים עשויים לתרום לשיפור המצב, אך ישנו כימיקל ספציפי שהוכח כיעיל ביותר במשימה הזאת. זהו פיגמנט בשם אנתוציאנין שמעניק לצמחים את הגוון האדום שלהם. הוא מצוי בשיעור גבוה בפירות יער, דומדמניות, ענבים ופירות טרופיים אדומים.

    1. הפחיתו בצריכת קפה ואלכוהול

    כשאתם נתקלים במושג "נוגדי חמצון", יש סיכוי רב שתחשבו על יין וקפה– ואתם בהחלט צודקים אבל יש כאן גם כוכבית שחשוב להתעכב עליה. המשקאות הפופולריים האלו אכן מכילים נוגדי חמצון בשיעור גבוה אך מבחינת השפעתם על הטלומרים, הם עלולים לגרום יותר נזק מתועלת. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב, קפאין ואלכוהול עלולים דווקא לקצר את אורך הטלומרים. במחקרים אחרים אמנם נמצא כי למשקאות האלו יש יתרונות בריאותיים, אך הממצאים האלו ממחישים שכדאי לצרוך אותם במידה ובצורה מושכלת.

    1. הקפידו לצרוך ויטמינים חיוניים

    גם לוויטמינים יש השפעה משמעותית על אורך הטלומרים בפרט ועל הבריאות בכלל. מחקרים מראים כי צריכה מספקת של הוויטמינים C, E ו-D קשורה בטלומרים ארוכים יותר. מחקרים אחרים מצביעים על קשר בין טלומרים ארוכים לבין צריכה מוגברת של אומגה 3. לכן, מומלץ להגביר את הצריכה של מזונות שמכילים את הרכיבים האלו בשיעור גבוה. ברשימה הזאת נמנים בין היתר אבוקדו, דגים, תה ירוק, שקדים, שוקולד מריר, פירות יער, קייל, ארטישוק, כרוב אדום, שעועית, סלק ותרד.

    1. חפשו את התמיכה שכולנו זקוקים לה

    אחד הדברים הכי טובים שתוכלו לעשות בשביל הבריאות שלכם, בייחוד ככל שתתבגרו, הוא לתחזק ולטפח את מערכות היחסים המשמעותיות בחייכם. תמיכה רגשית ותקשורת טובה עם האנשים שחשובים לכם משפיעות לא רק על היציבות המנטלית ועל אורך הטלומרים, אלא על כל כך הרבה היבטים שונים בבריאות הגוף והנפש.

    1. הפכו את השגרה שלכם למיטיבה ומאוזנת יותר

    הרגלים מזיקים כמו היעדר פעילות גופנית, עישון ולו"ז מלחיץ במיוחד עלולים לקצר את אורך הטלומרים ולפגוע בבריאות מה שמדגיש את החשיבות בשיפור ההיבטים האלו בחייכם. חפשו כיצד להכניס לחייכם שלווה, רוגע וחיוביות. גם אם אתם עסוקים מהבוקר עד הערב, תמצאו זמן שהוא רק עבורכם ובו תוכלו להתנתק מסדר היום העמוס כמו יוגה, מדיטציה או אפילו חצי שעה של תנומה קצרה.

    הטיפול המפתיע שעשוי להאריך את הטלומרים

    טיפול בחמצן בלחץ מתון צובר פופולריות רבה בשנים האחרונות הודות לשורה של מחקרים שמראים כי הוא יעיל לטיפול במחלות שונות, כמו גם לשיפור כולל של הבריאות ואיכות החיים. במחקר מעניין שהתבצע במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), בחנו איך הטיפול הזה משפיע על אורך הטלומרים וגילו כי הוא בהחלט עשוי לתקן פגיעות בטלומרים ולמנוע את המשך ההידרדרות בתקינותם.

    לדברי החוקרים, אופן ההשפעה של הטיפול בתא חמצן על הטלומרים הוא די פרדוקסלי. בטיפול הזה מזרימים לגוף אוויר מועשר בחמצן, בריכוז של כמעט מאה אחוזים, ולאחר מכן חוזרים בצורה מבוקרת לתנאי חמצון רגילים (כ-21 אחוזים). כך גורמים לגוף "להאמין" כי הוא נמצא במצב של תת חמצון, למרות שתנאי האוויר (ריכוז החמצן) בתום הטיפול הם רגילים לחלוטין, מה שגורם לייצור מוגבר של נוגדי חמצון המסייעים בין היתר לשיקום הטלומרים.

    במחקר הזה נמצא כי אורך הטלומרים בתאי מערכת החיסון של הנבדקים גדל בשיעור של עד 20 אחוזים, תוך שנרשמה עלייה גם בשיעורם של גורמים אחרים במערכת החיסון שנלחמים בהזדקנות התאית.

    הממצאים המסקרנים האלו מצטרפים לשורה של נתונים נוספים שמראים כי הטיפול בתאי חמצן משפיע לא רק על הטלומרים, אלא על תפקוד המוח, קצב ההזדקנות, האיזון המנטלי, יכולות הקשב והריכוז ועוד. מדובר בשיטה שייתכן מאוד שתהפוך פופולרית יותר ויותר בעתיד הקרוב, הודות לבשורה המשמעותית שהיא מביאה לעולם הרפואה והפוטנציאל שלה בהאטת תהליך ההזדקנות.

    אז מה תקבלו מהתכנית של VIV Blue

    תחושת חיוניות

    הפחתת לחצים

    שינה איכותית

    מערכת חיסונית חזקה

    בריאות משופרת

    נראות צעירה

    אריכות ימים

    כושר גופני גבוה

    יכולת מנטלית גבוהה

    אנרגטיות

    מחקרים מראים ששמירה על חמישה הרגלים בריאים מוסיפה שנים לחיינו:

    הפסיקו לעשן

    מחקרים מראים כי עישון מקצר את החיים בכשבע שנים, אז אם אתם מעשנים זהו ההרגל הראשון שעליכם לשנות. כי לא משנה כמה תתאמנו ותאכלו בריא, העישון ימשיך לפגוע בבריאותכם. כן, זה כולל גם אידוי, לעיסת טבק ושאר הדרכים לשלב ניקוטין או עשן בגוף.

    פעילות גופנית קבועה

    חוקרים קנדיים קבעו ב-2006 ש"עלייה בכושר הגופני תפחית את הסיכון למוות בטרם עת, וירידה בכושר הגופני תגדיל את הסיכון. אפילו שיפורים קטנים בכושר הגופני קשורים מפחיתים את הסיכון למוות מוקדם". במחקר אחר, אותו ציטטו, נמצא כי אנשים שעברו ממצב שאינם בכושר כלל למצב שהם בכושר במשך תקופה של 5 שנים סבלו מהפחתה של 44% בסיכון היחסי למוות מוקדם בהשוואה לאנשים שנותרו לא בכושר. החוקרים הקנדיים מציינים מחקרים שהראו כי הוצאה אנרגטית ממוצעת של כ-1,000 קלוריות בשבוע קשורה לירידה של 20% -30% בתמותה מכל סיבה שהיא. פעילות גופנית יומית תמנע מחלות, תשפר את מצב הרוח, תפיג מתחים ותעשה לכם טוב.

    תזונה בריאה

    אין ספק שתסחטו מחמאות אם תספרו שאתם רצים 20 ק"מ בשבוע, אבל אם תמשיכו לאכול מזון מעובד ומאכלים עתירי שומן, הכושר לבדו לא ישפר משמעותית את מצבכם הבריאותי. חשוב גם לאכול נכון. במובן הזה התזונה ה"ים תיכונית" דלת השומן ועתירת הירקות והפירות והפכה לשם דבר בעולם והיא מצוינת לשיפור מצב הבריאות, רק חשוב להקפיד עליה לאורך זמן.

    שמירה על משקל גוף בריא

    דברים רבים יכולים להשפיע על המשקל – גנטיקה, גיל, מין, אורח חיים, הרגלים, שינה ואפילו המקצוע ומקום העבודה. כל מי שעובד בעבודה משרדית יודע זאת. חלק מגורמים אלה יכולים להקשות על ירידה במשקל או על שמירה על משקל. לכן חשוב להיות פעילים ולבחור במזונות בריאים. כדי לשמור על המשקל, עליכם לשרוף את אותו מספר קלוריות שאתם צורכים. טווח ה-BMI הרצוי הוא בין 18.5 ל-25. משמעת עצמית, אחריות, מודעות והקפדה על שגרת תזונה וספורט הם המפתח לשמירה על משקל גוף תקין במשך שנים.

    שתייה מתונה מאוד של אלכוהול

    אלכוהול, אולי בניגוד לדעה הרווחת, אינו מזיק לבריאות בהנחה שצורכים אותו באופן מתון מאוד. "אלכוהול מיטיב עם הלב ותורם לגורמים הקשורים למחלות עורקים כליליים", מסבירה ד"ר סנדרה גונזלס מהמחלקה לרפואת משפחה וקהילה במכללת ביילור. מחקרים שבוצעו בצרפת ובדנמרק הראו כי צריכת יין נקשרה לירידה של 24%-31% מכלל התמותה; שתיית יין מועטה עד בינונית מובילה לתמותה נמוכה יותר ממחלות לב וכלי דם. כוס או שתיים של בירה או יין ביום, אינן פוגעות בבריאות ובמקרים מסוימים אף יכולים לתרום לה.

    טיפול מותאם אישית משנה את עולם הרפואה

    לאורך ההיסטוריה, טיפולים רפואיים ניתנו בצורה אחידה לכולם – גם לאלו שהם לא התאימו להם. כיום המגמה היא להתאים לכל אדם טיפול פרטני וייחודי, בעזרת ניתוח גנטי מעמיק ובחינת כמות אדירה של נתונים. וזה עוד לא החלק המסעיר ביותר במהפכה הזאת.

    כשתרופה או חיסון יוצאים לשוק, זה קורה רק לאחר שהם נבדקים על מספר רב של אנשים בגילאים שונים, מקבוצות אתניות מגוונות ועם מחלות רקע רבות ככל שניתן. זאת מתוך הבנה כי כל אחד מאיתנו הוא שונה – ולכן גם אם שני אנשים יכניסו לגופם את אותו החומר בדיוק – הוא ישפיע על כל אחד מהם בצורה אחרת – ולעיתים גם לא צפויה.

    ההבנה הזאת יצרה לאורך השנים לא מעט אתגרים ובעיות בעולם הרפואה, כאשר תרופות מסוימות אמנם נמצאו יעילות ביותר לטיפול בבעיות מסוימות, אך גם גרמו לשורה של תופעות לוואי שהיו, לפעמים, גרועות יותר מהמחלה עצמה. דוגמה אחת היא התרופות הראשונות ל-HIV שניתנו למטופלים בשני העשורים האחרונים של המאה הקודמת. התרופות אמנם הצליחו, לראשונה בהיסטוריה, להאריך את חיי המטופלים, אך גרמו לתופעות לוואי שגרמו ללא מעט אנשים לוותר על התרופה ולהעדיף את המחלה עצמה.

    דוגמה עדכנית יותר (ומבהילה פחות) היא החיסונים לקורונה. בעוד שחלק מהאנשים לא הרגישו דבר חוץ מכאב קל בכתף אחרי החיסון, אחרים היו מרותקים למיטה למשך יום או יותר – כאשר הם סובלים מצמרמורות, חולשה ועייפות.

    לכן, ככל שעולם הרפואה מתקדם ומתפתח, מתחדדת ההבנה שעל מנת לספק את הטיפול הטוב ביותר לחולים מרקעים שונים – יש להפוך את הטיפול לכזה שיותאם באופן אישי אליהם, במקום לתת לכולם את אותן התרופות, באותם המינונים, לטיפול באותן הבעיות. עם הזמן, השאיפה הזאת הופכת קלה יותר ליישום, עם כניסת טכנולוגיות חדשות שעוזרות, בין היתר, לנתח בצורה מעמיקה יותר את האופן שבו הגוף של כל אחד מאתנו פועל, מתפקד ומגיב לחומרים שונים.

    רפואה מותאמת אישית מעניקה את האפשרות לתת טיפול אופטימלי לכל אחד ובעת הנוכחית יש להבין, מעבר למידע הטריוויאלי כמו גיל ומין, שיש פרמטרים נוספים שמשפיעים על בריאותו של האדם ולכל אחד מהם השלכות על מערכות הגוף. למשל, הנושא של חסרים תזונתיים – יש לו משמעות גדולה ויש להתאים לאותו מטופל תפריט תזונה ותוספי תזונה. כיום חשוב להבין את מבנה הגוף כדי שנוכל להתאים לו את הטיפול הנכון לו.

     

    ביג דאטה: התחום החדשני ששינה את כללי המשחק

    במאמר שפורסם בכתב העת המדעי Pharmacy and Therapeutics צוללים המומחים למעמקי העולם החדש והמרתק של רפואה מותאמת אישית ומסבירים איך מיישמים את החזון השאפתני הזה הלכה למעשה. במאמר נכתב בין היתר: "לרפואה מותאמת אישית יש את היכולת להתאים את הטיפול עם היעילות הרבה ביותר ורמת הבטיחות הגבוהה ביותר, כדי להבטיח טיפול טוב יותר בחולים. בכך היא מאפשרת לכל מטופל ליהנות מאבחון מוקדם ומדויק יותר, הערכת סיכונים טובה יותר וטיפול אופטימלי. יש בכך הבטחה לשפר את איכות הטיפול הרפואי תוך צמצום העלויות".

    אבל כיצד זה עובד ולמה דווקא בעשורים האחרונים מתחילים להדגיש את החשיבות של טיפול מותאם אישית, מה שלא קרה קודם לכן? ובכן, הסיבה המרכזית לכך היא שבעשורים האחרונים כולנו חווינו כמה מהפכות ששיפרו את החיים שלנו בשורה ארוכה של מובנים. לדוגמה, רשת האינטרנט הפכה את שיתוף המידע לפשוט מאי פעם ומאפשרת לנו לחלוק כמות גדולה של נתונים, שנאספים בכל רחבי העולם, על מנת לנתח אותם ולהפיק תובנות שימושיות.

    כך נולד תחום חדש בעולם המכונה "ביג דאטה" ורבים כיום מבינים את הפוטנציאל האדיר שלו בשיפור היכולות של האנושות בתחומים רבים. אם נחזור לדוגמה של הקורונה, זה בדיוק מה שאיפשר למדענים ברחבי העולם למפות בזמן שיא את הגנום של הנגיף הידוע לשמצה SARS-CoV-2 ולפתח כמה חיסונים יעילים – גם זה בזמן שיא. זהו הישג שקבע תקדים היסטורי ומילא את עולם המדע באופטימיות גם לגבי התמודדות עם מגפות עתידיות.

    אלמלא שיתוף הפעולה של מדענים מכל רחבי העולם, שניתחו בחנו כמויות אדירות של מידע וחשוב לא פחות, שיתפו זה את זה בממצאים, ההישג לא היה מתאפשר. כך גם בתחומים אחרים, בכל יום נאספת כאמור כמות בלתי נתפסת של מידע על אנשים מכל רחבי העולם. במידע הזה ניתן להשתמש כדי להבין לדוגמה מי בסיכון מוגבר לחלות במחלות שונות, אילו גנים בגופנו מגבירים את הסיכון לסיבוכים בטיפולים רפואיים ואפילו כיצד תרופות פסיכיאטריות צפויות להשפיע על אנשים מרקע מסוים.

    רבים בעולם מאמינים שהביג דאטה והאבחון הרפואי הולכים להיות הנושאים שכולם ידברו עליהם בעשור הקרוב ובאלו שיבואו אחריו. זו הסיבה שלא רק חברות רפואיות משקיעות בתחום, אלא גם ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק שרוצות גם הן לקחת חלק במהפכה. ואם כבר דיברנו על גוגל ופייסבוק, מעניין להזכיר במאמר מוסגר שכבר כיום החברות האלו תורמות לשיפור האבחון של מצבים רפואיים ואפילו להתמודדות עם מחלות מדבקות וניתן לזהות דיכאון והתנהגות אובדנית על פי דפוסי התנהגות ברשת פייסבוק. בנוסף, מומחים הציעו בשיא התפרצות מגפת הקורונה כי חיפושים בגוגל עשויים לסייע בזיהוי מוקדי ההתפרצות ואופן התפשטות המגפה.

    עוברים מהתקפה להגנה – רפואה מונעת

    כל רופא שתדברו אתו כנראה יסכים עם הקביעה הזאת – מניעה היא אסטרטגיה יעילה בהרבה מטיפול בבעיות שכבר מופיעות. גם בעולם הספורט יש משפט ידוע שאומר כי "ההתקפה הטובה ביותר היא הגנה".

    אם נחזור למאמר ב-Pharmacy and Therapeutic, אשר סוקר בהרחבה את ההתפתחויות האחרונות בעולם הרפואה המותאמת אישית, נראה כי אחד היתרונות הבולטים של התחום המתפתח הזה קשור בדיוק בזה. במאמר נכתב כי "ממצאים מהעולם האמתי כבר מראים איך רפואה מותאמת אישית מעבירה את הדגש ברפואה מתגובה למניעה".

    במילים פשוטות, בדיקות גנטיות פשוטות שנעשות לאנשים רבים, כמו גם ניתוח נתונים סטטיסטיים והערכת סיכונים מחושבת – כל אלו מסייעים למנוע מחלות לפני שהן בכלל מתפרצות, במקום לטפל בהן כשזה הרבה יותר מורכב. הראייה כיום צריכה להיות הוליסטית כאשר הרופא רואה כל פרט אצל המטופל ועושה לו אנליזה מקיפה ויסודית. למשל, בדיקות הדם בשלב האבחון יכולות להצביע על חוסרים, אם זה בהורמונים או בתזונה ולתת מידע רב על מצבו של המטופל. הרופא היום אמור להסתכל על המצב הכלכלי-חברתי-משפחתי של המטופל ולראות אותו כמכלול, מה שיאפשר לייצר פרוטוקול טיפולי מדויק.

    אחת הדוגמאות המוכרות והמפורסמות ביותר לכך היא המוטציה הגנטית BRCA1 שמגבירה במידה ניכרת את הסיכון לסרטן השד. הגן הזה התפרסם בעולם בין היתר לאחר שהכוכבת אנג'לינה ג'ולי החליטה לעבור כריתת שד בעקבות הגילוי שלו בגופה ועוררה מודעות בינלאומית לחשיבות הבדיקה הזאת. עם השנים, מאמינים המומחים, יכולות החזוי האלו רק ילכו ויתרחבו, כאשר עוד ועוד גנים ספציפיים בגופנו יאפשרו ניבוי של הסיכוי שלנו לפתח מחלות שונות – ובכך למנוע מהן "להרים ראש".

    ובנוסף לשיפור יכולות המניעה, מומחים מדגישים כי רפואה מותאמת אישית תסייע לחברות התרופות לייצר תרופות בטוחות ויעילות יותר – ובמקביל תספק לרופאים גמישות רבה יותר בבחירת הטיפול המתאים לכל אחד מהמטופלים שלהם באופן פרטני. כך גם המטופלים יסמכו יותר על הרופאים ועל הטיפולים ונראה פחות מקרים של אנשים שלא בוטחים בממסד הרפואי ופונים לטיפולים שיעילותם לא הוכחה במחקרים מדעיים.

    עוד יתרון חשוב של הרפואה המותאמת אישית טמון ביכולות החיזוי המתקדמות שמתפתחות ומשתכללות כל העת ומאפשרות בין היתר לצמצם את משך הניסויים והמחקרים הקליניים לבחינת יעילותן של תרופות. בנוסף, כיום אם תרופה מסוימת נמצאת יעילה לקבוצה מסוימת של אנשים אבל לא לכלל האוכלוסייה, ניתן להשתמש בה וליהנות מהיעילות שלה בעבור האנשים שלהם היא מתאימה.

    התרופות של הדור הבא: יכול להיות שאתם כבר משתמשים בהן?

    אתם בטח קוראים את זה ותוהים עכשיו מתי נוכל כבר ליהנות מהיתרונות של הרפואה המותאמת אישית. חשוב להבין בהקשר הזה כי לא מדובר באיזה שינוי דרמטי שיקרה ביום מין הימים בעתיד הרחוק, כאשר אנשים לא יזדקנו ולא יהיו עוד מגפות. רפואה מותאמת אישית היא תפיסה, מתודולוגיה, אשר משנה לאט ובהדרגה את האבחון והטיפול שכולנו מקבלים.

    כבר כיום אפשר לראות את ההשפעות החיוביות של המגמה הזאת. חלק מהדוגמאות כבר הצגנו כאן – והנה עוד נתון מעניין שאולי יעורר בכם אופטימיות: במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine, אשר נחשב לאחד מהמובילים בעולם, נכתב: "כיום, כ-10 אחוזים מהתרופות שמוגשות לאישור ה-FDA מכילות מידע פרמקוגנטי – גידול משמעותי מאז שנות ה-90 של המאה הקודמת".

    מידע פרמקוגנטי (Pharmacogenomic) עוזר להתאים את התרופות ברמת דיוק גבוהה יותר למטופלים על פי הגנטיקה הייחודית שלהם. עם זאת, מצוין במאמר כי "הנתון הזה אפילו לא מתקרב למיצוי האפשרויות הגלומות ברפואה מותאמת אישית".

    לדברי החוקרים, כיום אנחנו רק מתחילים להבין איך להשתמש בכמויות האדירות של הידע שנצבר ברחבי העולם על מנת לדייק ולשפר את יכולות האבחון והטיפול שלנו. אולם חשוב לזכור כי אנחנו חיים בעולם דינמי, שבו שינויים מתרחשים בקצב מהיר ובצורה אקספוננציאלית. לכן, אפשר להעריך בזהירות כי משנה לשנה, היכולות האלו רק ילכו וישתפרו ועם הזמן כולנו נוכל לקבל טיפולים שנכונים לנו יותר, עם פחות תופעות לוואי ועם יעילות רבה יותר.

    זו בשורה של ממש לעולם הרפואה שבמשך שנים רבות לאורך ההיסטוריה נצמד לטיפולים אחידים וספציפיים, שניתנו גם לאנשים שהם לא התאימו להם או היטיבו עם מצבם. בעתיד, כך אנחנו מקווים, הטיפול שתקבלו יהיה כזה שהוכח, על פי שורה ארוכה של נתונים שנאספו ברחבי העולם, ככזה שמתאים לפרופיל הגנטי הייחודי שלכם.

    צרו קשר, אנחנו פה עבורכם